En pandelampe er et uundværligt stykke grej for mange. Det er nemt at glemme, hvor mørkt det bliver i vinterhalvåret, samt hvor tidligt solen faktisk går ned om sommeren, når man er tæt på ækvator. Det sker, at vi slet ikke når at blive færdige med dagens agenda, før det bliver mørkt, også kan en god pandelampe redde os og gøre situationen nemmere.

 

Lumen – hvor meget har du brug for?

Den er nem at påsætte, nem at have med sig og nem at bruge. Når du er på udkig efter en ny, så er det vigtigt at have styr på, hvilken lumen du har brug for. Kort skrevet så fortæller lumen, hvor stor en mængde lys der kommer ud af lygten. 20 lumen er eksempelvis den mængde af lys, der kommer fra din telefon, når den er tændt. En billygte lyser med 1500 lumen. Det er dog ikke altid, at der er brug for 1500 lumen. Senere i artiklen vil der komme eksempler på, hvilken lumen du har brug for til forskellige aktiviteter.

 

Kvalitet vs. Pris

Når det kommer til kvalitet og pris, så gælder den regel, som ellers er særdeles omdiskuteret: ”Du får, hvad du betaler for”. I dette tilfælde er det dog sandt. Pris og kvalitet hænger sammen. Du kan sagtens få fat i en billig lygte, der lyser godt op. Holdbarheden på den vil dog ikke være særligt høj. Det betyder, at du hurtigt skal ud og investere i en ny. Betaler du en smule mere for en ny lygte, så er du sikker på, at batteriet kan holde til høj varme og derfor vil den holde i meget længere tid. Det er derfor værd at overveje, om lygten skal bruges i flere år eller blot til en tur.

 

Vægt vs. lys

Jo kraftigere et lys der udsendes, des mere strøm har lygten behov for. Jo mere strøm den har brug for, des tungere bliver den også. Delvist pga. batterierne. Det betyder, at udstyret kan blive tungt og ubehageligt at gå rundt med. Specielt hvis den er tiltænkt til løbeture.

Tommelfingerreglen lyder, at hvis du har behov for en lygte på over 500 lumen, så begynder den at kræve en del strøm. Det kan derfor være en ide at overveje, om den skal placeres på ryggen eller omkring livet i stedet for.

 

Hvilken lygte passer til dit behov?

Det er vigtigt at tage stilling til følgende: Skal den benyttes inde i byen? Skal den benyttes på stierne i skoven? Eller skal den benyttes til offroad løb? Herunder er der opstillet et par aktiviteter og hvilken lumen, du bør gå efter, hvis du påtænker din pandelampe skal benyttes til en af dem. På den måde er det måske nemmere at danne sig en fornemmelse af, hvilken lumen du har behov for.

  • Joggetur i skoven: 100 til 300 lumen
  • Trail- og orienteringsløb: Over 300 lumen (des mere jo bedre)
  • I byen: 100 lumen
  • En alsidig lygte: omkring 1500 lumen